ModelLiK haKkInDa

Mankenlik Mesleği ve Özellikleri
Defilelerde ve diğer gösteri yerlerinde tanıtım amacı ile giysileri giyen ve sunan kişidir

GÖREVLER

– Firmanın hazırladığı defilede giyeceği kıyafetlerin seçimini yapar,

– Koreografla birlikte, provaya ve seyirciye sunulacak defilenin ön uygulamasını yapar,

– Mevsime ve en son modaya göre hazırlanan elbiseleri defile salonlarında, alıcı firma yetkililerinin önünde, müzik eşliğinde, kendine özgü yürüyüş, duruş ve dönüşlerle sunar,

– Poster ve katalog çekimlerine katılır reklam ve tanıtım filmlerinde yer alır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Tanıtımı yapılacak kıyafetler ile şapka, eşarp, bilezik, kolye ve benzeri aksesuarlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Manken olmak isteyenlerin;

– Düzgün bir fiziki yapıya sahip,

– Uzun boylu,

– Kendine güvenen,

– Sevimli

kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Mankenler genellikle defile salonları, oteller gibi kapalı ortamlarda, bazen de açık havada çalışırlar. Özellikle ilkbahar-yaz sezonuna ait katalog çekimleri dış mekanlarda çalışmayı gerektirmektedir. Ayrıca mankenlerin seyahat etmeleri de gerekebilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Konfeksiyon alanında faaliyet gösteren, büyük üretici firmaların artması ile her türlü ürün ve hizmetin tanıtımında da mankenlerden yararlanılmasının yaygınlaşması; mankenlerin iş bulma olanaklarını arttırmaktadır. Meslekte bayanların iş bulma şansları daha yüksektir.

Formun korunamaması, yaşın ilerlemesi vb. nedenleden kaynaklanan olumsuzluklar, çalışma süresinin kısa olmasına neden olabilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

10 kişilik grupların oluşturulması, eğitimci ve uygun eğitim yeri sağlanabilmesi halinde, halk eğitim merkezleri tarafından mankenliğe yönelik kısa süreli mankenlik ve zarafet kursları düzenlenmektedir.

Ancak, manken olunabilmesi için, söz konusu eğitim kurumları tarafından sunulan eğitim yeterli değildir. Ayrıca mankenlik ajansları tarafından düzenlenen yarışma öncesi eğitimler vardır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek eğitimine girmek için herhangi bir koşul aranmamaktadır. Genellikle fiziksel özürünün bulunmaması ve düzgün bir fizige sahip olunması istenmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Halk eğitim merkezleri ve özel eğitim kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen mankenlik ve zarafet kursları 4, 6 veya 8 ay süreli olabilmektedir.

Mankenlik ajansları tarafından, düzenlenen yarışmalar öncesi sunulan eğitimin süresi ise, yarışmayı düzenleyen ajansa göre 15-30 gün arasında değişiklik göstermektedir. başarılı olup, ajans kataloglarında yer alabilmektir. Sözü edilen yarışmalar öncesi, manken adayları, tecrübeli mankenler tarafından eğitime tabi tutulurlar.

Kurslarda, mankenlik mesleği ve mesleğe özgü gösteri stili, yürüyüş, duruş ve dönüşlere ilişkin bilgi ve beceri kazandırılır.

MESLEKTE İLERLEME

Manken ajansları, manken ve manken adaylarına kısa süreli eğitim programları sunarlar. Öte yandan, bu meslekte başarılı olabilmenin en önemli etkenlerinden birisi de, mankenlerin kendilerini yetiştirme çabalarıdır.

Mankenler; mayo, kürk, deri, iç çamaşırı, spor giyim vb. gibi belirli kıyafetlerin sunulması yönünde uzmanlaşabilirler; reklam filmi çevirme, fotomodellik gibi çalışmalara ağırlık verebilirler.

BENZER MESLEKLER: Fotomodel.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitim süresince bir kazanç söz konusu olmamaktadır.

Mankenler, defile başına olmak üzere, asgari ücretin 1-3 katı arasında değişen miktarlarda bir kazanç elde edebilirler. Bağlı oldukları ajanslar tarafından belirlenen ücretlerde; mankenlerin kendilerini yetiştirmeleri, başarılarıyla tanınmaları, güzellik ve benzeri yarışmalarda derece almaları doğrultusunda, değişiklikler söz konusudur.